İletişime Geçin
Bilindiği üzere ceza muhakemesinin amacı, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaca Soruşturma ve kovuşturma sürecinde, daha sonra tesis edilecek hükmün kağıt üstünde kalmasına engel olmak, yani hükmün infaz edilebilirliğini sağlamaya yönelik, veya maddi gerçeğin ortaya çıkmasını temin etmek amacıyla tatbik edilen, bir temel hakkı hükmün kesinleşmesinden önce kısıtlayan, geçici, gecikemez ve kural olarak hakim kararını gerektiren tedbirlere koruma tedbiri adı verilir.
Koruma Tedbirlerinin Özellikleri
- Araç Olma 🡪 Koruma tedbirleri, ileride verilecek olan hükmün infaz edilebilirliğini sağlamak ve maddi gerçeği ortaya çıkarmak noktasında araç olarak karşımıza çıkarlar.
- Geçici Olma 🡪 Maddi gerçeğe ulaşmak konusunda araç olan koruma tedbirleri, bu mahiyetiyle geçici olma özelliğine de sahiptir. Koruma tedbirleri, delillerin muhafaza altına alınabilmesi, şüpheli ya da sanığın yetkili merciler önünde hazır bulundurulabilmesi, adil bir şekilde yargılamanın yapılabilmesi ve nihayetinde mahkûmiyet hükmü kurulacak ise, bunun infazının gerçekleştirilebilmesi amacına matuf, sürekli değil, geçici surette uygulanması gereken tedbirlerdir.
- Zorla veya gizli olarak uygulanma 🡪 Koruma tedbirinin uygulanması, muhatabın rızası veya onayına tabi değildir. Bununla birlikte bazı tedbirler ise zorlama içermemekle birlikte muhatabın haberi olmadan yani gizli olarak uygulanabilmektedir.
Temel Hak ve Hürriyetlere müdahale niteliğinde olma 🡪 Her koruma tedbiri özü itibariyle temel hak ve hürriyetleri kısıtlayıcı bir niteliğe sahiptir. Hakkında kesinleşmiş bir mahkeme hükmü bulunmadan şüpheli veya sanığın temel hak ve hürriyetlerinin kısıtlanmasına neden olan bu tedbirler, bu nedenle çeşitli şartlara bağlanmış; kanunda her tedbir için suçun işlendiği hususunda belli bir şüphe derecesi aranmış, koruma tedbirlerine hakim kararıyla hükmedilebileceği ve bu tedbirlerin uygulanmasının haklı görülmesi, işlendiği düşünülen suç ile orantılı olması, ölçülü ve geçici olması gibi şartlar aranmıştır.