İletişime Geçin
5627 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasina İlişkin Yönetmelik madde 20 uyarınca, en az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından tespit edilen kişiler, istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabilirler. Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin yatırım değerleri, Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirlenmektedir.
Güncel olarak, 13.05.2022 tarihli resmi gazetede yayımlanan 5554 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2023 yılı için geçerli olan yatırım oranları belirlenmiştir. 2023’te, yabancıların en az 400.000 USD (Amerikan Doları) değerinde yatırım yaparak Türk vatandaşlığına geçebilmesinin yolu açılmıştır. Bankalara mevduat yatırma ile Türk Vatandaşlığı Usul ve Esasları, BDDK tarafından belirlenmekte ve denetimi bu kurum tarafından yapılmaktadır.
Yabancı kişilerin Türkiye’de faaliyet gösteren herhangi bir bankaya minimum 500.000 USD (Amerikan Doları) veya karşılığı döviz ya da TL (Türk Lirası) tutarında mevduat veya katılım fonunu 3 (üç) yıl tutma şartıyla yatırması gerekmektedir. Bu tutarın konvertibl (serbest bir şekilde dövize çevrilebilir) olması ve 500.000 USD (Amerikan Doları) karşılığı olması yeterlidir. Yatırımcının söz konusu tutarı Türkiye’de faaliyet göstermekte olan tek bir bankaya hesap açarak yatırması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Söz konusu tutarın Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki bir bankaya yatırılması esastır. Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankanın yurt dışındaki şubesi, iştirak veya temsilciliğine yatırılmış tutarlar vatandaşlık başvurusuna esas olarak kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti içerisinde faaliyet gösteren bir bankada müşterek şekilde açılmış olan hesaplarda vatandaşlık başvurusunda bulunan kişi haricindeki ortağının hesabının 3 (üç) yıl süreyle bankadan çekilmeyeceğine ve eksilmeyeceğine dair açık bir muvafakatın olması halinde, ortak hesap üzerinden vatandaşlık başvurusunda bulunulabilir.
Bankaya yatırılacak tutar, yatırımcının talebi doğrultusunda 3 (üç) yıllık süreç içerisinde 500.000 USD’ye (Amerikan Doları) denk başka bir konvertibl döviz kuruna veya TL’ye (Türk Lirası) çevrilebilir. Ancak, başka bir yatırım türüne dönüştürülmesi durumunda, bu durumun 3 (üç) yıllık süreci aksatmaması ve ilgili kuruma (İçişleri Bakanlığı) bildirilmesi gereklidir.
Vatandaşlık amacıyla bankalara yatırılan paralara bankalar tarafından şahısların talepleri doğrultusunda bir bloke işlemi uygulanabilir. Ancak bu tutarların çekilebilmesi her zaman mümkündür. Türk vatandaşlık başvurusunda esas gösterilen hesap içerisindeki tutarın çekilmesi veya eksilmesi, rehin, haciz, tedbir dahil olmak üzere her türlü yasal kısıtlama hakkında bilgi, ilgili banka tarafından ivedi bir şekilde BDDK’ya bildirilir. Bu durum, BDDK tarafından hemen İçişleri Bakanlığı’na ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü ile Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bildirilerek vatandaşlık kazanım süreci sona erdirilir; eğer Türk vatandaşlığı kazanılmışsa iptal edilir. Bu durumun gerçekleşmesini takip eden süreçte yapılacak yeni bir Türk vatandaşlığı başvurusunda, bir önceki başvuruya ilişkin geçen süre dikkate alınmaz, 3 yıllık süre baştan başlar.
Türk vatandaşlığının yatırım yöntemiyle kazanılması sürecinde aşağıdaki 3 aşama izlenmelidir:
- İlgili yönetmeliğin 20. Maddesinde belirtilen yatırım şartlarının yerine getirilerek BDDK‘dan uygunluk belgesi alınmalıdır.
- 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma kanunun 31. Maddesinde Kısa Dönem İkamet İzni türleri sayılmaktadır. İlgili maddenin J bendine dayanılarak kısa dönem ikamet izni alınmalıdır.
- Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı başvurusu ilgili bakanlık talimatlarına uygun olarak yapılmalıdır
Bankalara Mevduat Yatırma ile Türk Vatandaşlığının kazanılması süreci, Avukatlar aracılığıyla İçişleri Bakanlığı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü ile Göç İdaresi Müdürlüğü nezdinde yürütülebilmektedir. Detaylı bilgi için uzman avukatlarımıza başvurabilirsiniz.