Trafik Hukuku Nedir ve Neden Önemlidir?

Trafik Hukuku denince akla ilk olarak Karayolları Trafik Kanunu gelmektedir. Karayolları Trafik Kanunu, can ve mal güvenliği açısından yol düzenini sağlamak ve güvenliği ilgilendiren konularda alınacak önlemleri düzenlemiştir. Bu hukuk dalı, karayolu trafiği, sürücülerin davranışları, araçların kullanımı, trafik kazaları ve bu kazalara ilişkin cezai ve hukuki sorumlulukları düzenler. Trafik hukuku, trafik güvenliği sağlamak, trafiği düzenlemek, sürücülerin ve yayaların haklarını korumak amacıyla oluşturulmuş bir dizi yasa, düzenleme ve yönetmelik içerir.

Trafik Hukuku Uzmanları

Ofisimiz, Trafik Hukuku alanında uzman ekibiyle trafikte meydana gelen her türlü olayın en iyi şekilde çözümlenmesi için hizmet vermektedir. Müvekkillerimizi, Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili diğer yasal düzenlemeler kapsamında meydana gelebilecek uyuşmazlıklarda titizlikle temsil ediyor, hızlı ve etkili çözümler sunuyoruz. Ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip eden Banko Hukuk Ofisi, avukatlık ve danışmanlık hizmeti vererek, hakların teminini en iyi şekilde sağlamayı kendisine amaç edinmiştir. Bu kapsamda, Trafik Hukukunun kapsamı alanına giren ilgili işlerde hizmet sunmaya devam etmektedir.

Başlıca Hizmetlerimiz

Otomotiv Hukuku:
İkinci el veya sıfır km olarak adlandırılan araçların alıcı ile satıcı arasında meydana gelen hukuki uyuşmazlıklarda, ayıplı araç satışı nedeniyle açılacak davalarda hizmet vermekteyiz.
Trafik Kazaları:
Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarından kaynaklanan tazminat ve ceza davalarında, trafik kazasından kaynaklı araç değer kaybı davalarında müvekkillerimizi temsil ediyoruz.
Alkollü araç kullanılmasından doğan uyuşmazlıklar:
Alkollü araç kullanmaktan dolayı sürücü belgesine el konulması ve idari para cezalarının iptal davalarında hizmet vermekteyiz.
Trafik Ceza Rehberinin ihlalinden kaynaklanan davalar:
Hız limitlerine uyulmamasından doğan cezaların itiraz davası, araçların trafikten men edilmesinden dolayı haksız olarak tanzim edilen cezaların itiraz davası, gibi konularda hizmet vermekteyiz.

Neden Biz?


Trafik hukuku işlemleri sırasında karşılaştığınız hukuki zorlukları çözmek, işinizin sorunsuz çalışmasını sağlamak trafikte rahat bir şekilde araç kullanmak için bize güvenebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak veya hukuki destek talebinde bulunmak için bize ulaşın. Hukuki çözümlerde uzmanlaşmış hukuk büromuz, trafik hukuku konularında size yardımcı olmaktan mutluluk duyar.

Trafik hukuku konusunda uzmanlaşmış deneyimli avukatlarımız.

Müvekkillerimize özgü sonuç odaklı hukuki hizmet.

Trafik Hukuku ve Otomotiv sektöründe geniş bir müşteri portföyü ile başarılı dava geçmişi.

Merak Edilenler

Yanlış ve haksız yere yazıldığı düşünülen bir trafik cezasına itiraz; o ilde bulunan Trafik Mahkemesi’ne, bunların bulunmadığı yerlerde ise Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılmaktadır.

Yurt dışından getirilen yabancı ülke plakalı araçların ilgili Gümrük Müdürlüğü’nce verilen süre içerisinde ülkemizde kullanılabilmesi mümkündür. Bu süre ise Araç Türkiye’ye girdiği andan itibaren 2 yıl boyunca Türkiye’de kalabilir. 2 yıl sonunda tekrar Türkiye’de kullanılabilmesi için 185 gün boyunca aracın yurt dışında kalması gerekir. 2 yıl dolduğu halde Türkiye’de kullanılan araçlar trafikten men edilir ve sahibine para cezası verilir.

Bir aracın change olup olmadığının anlaşılabilmesi için, araç tescil belgesi üzerinde bulunan motor ve şase numaraları ile araç üzerinde bulunan motor ve şase numaralarının karşılaştırılması gerekmektedir. Araç üzerindeki motor ve şase numarası ile tescil belgesi üzerindeki numaraların bire bir aynı olması gerekmekle birlikte, araçtaki numaralarda kazıntı, silinti, tahrifat, kaynak izi vb. görünmesi halinde change olma ihtimali bulunduğundan, motor ve şase numaralarının teknik elemanlar (makine mühendisleri odası, karayolları muayene istasyonu) tarafından incelettirilmesi uygun olacaktır.

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca, cezanın tebliğ tarihinden itibaren (tebliğ edildiği gün dahil)15 gün içerisinde Trafik Mahkemelerine Trafik Mahkemelerinin bulunmadığı yerde ise yetkili Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunulmaktadır.

Alkollü araç kullanılmasıyla ilgili dikkat edilmesi gereken husus promil miktarıdır. Yasal olarak sürücülerin 0.50 promil üzerinde alkollü oldukları tespit edildiğinde yaptırımlara maruz kalmaktadırlar. Sürücülerin yasal promil miktarını aşmadıkları sürece az miktarda alkol alınmasında bir yaptırım yoktur. Fakat içilen alkolün kişiden kişiye farklı promil değerlerinde olma ihtimali gözetildiğinde az miktarda alınmış olsa dahi kesinlikle araç kullanılmasını önermemekteyiz. Eğer yasal promil miktarının üzerinde alkollü olduğunuz tespit edilirse, 2023 yılı itibariyle 4.064,00 TL olarak ceza yaptırımına maruz kalırsınız. Alkollü olarak araç kullanmanın cezası yalnızca para cezası ile sınırlı değildir. Aynı zamanda alkollü araç kullanan sürücülerin araçları bazı durumlarda trafikten men edilmekte, sürücülerin sürücü belgelerine ise 6 (altı) ay süreliğine el konulmaktadır.

Alkolmetre üflememenin cezası 2023 yılı itibariyle 9.869,00 TL olarak belirlenmiştir. Para cezasının yanı sıra araç sürücülerinin sürücü belgelerinde de 2 yıl süreyle el konulmaktadır.

Karayolları Trafik Kanun’un suç saydığı bir fiilden dolayı haklarında ceza uygulanan sürücülere, aldıkları her ceza için esasları yönetmelikte belirlenen ceza puanları verilir. Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.

Mesaj Gönder
Sorunuz mu var?
Scan the code
Merhaba👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?