Türkiye’de İkamet izni Olan Yabancı Öğrencilerin Çalışma İzni 

6284 Sayılı Yabancı ve Uluslararası Koruma Kanununun 31 ve 33 maddeleri arasında Kısa dönem ikamet izni çeşitleri düzenlenmiştir.  Türkiye’de ikamet izni alan yabancı öğrencilerin çalışma izni ile ilgili düzenlemeler ise 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 11. maddesinde düzenlenmektedir. 6284 Sayılı Yabancı ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 31 ve 33 maddeleri arasında yer almaktadır. Kısa dönem ikamet izinleri, Türkiye’ye yasal yollarla giriş yapan yabancıları veya istisnai durumlarla vatansızları bir yıl süreyle Türkiye’de kalmalarını sağlayan bir ikamet türüdür. Bu izinler, şehir valilikleri tarafından en fazla 2 yıllık periyotlarla uzatılabilir.

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda çeşitli ikamet izni türleri düzenlenmiştir, ve öğrenci ikamet izni de kısa dönem ikamet izinleri arasında bulunmaktadır. Aile ikamet izni olanlar, on sekiz yaşına kadar ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenci ikamet izni olmadan öğrenim görebilirler. Ancak, aile ikamet izni olmayan ancak ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde öğrenim görecek yabancılar için öğrenci ikamet izni düzenlenecektir.

İlk ve orta dereceli okullarda öğrenim görecek olanlara, öğrenime başlanacak tarihten bir sonraki öğretim yılının başlangıcına kadar geçerli olacak şekilde en fazla bir yıl süreyle ikamet izni verilir. Yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimi görecek yabancılara verilecek ikamet izni, öğrenim programının tamamını kapsayacak şekilde düzenlenebilir. Normal eğitim süresinde mezun olamayan öğrencilerin ikamet izni, birer yıllık sürelerle ve azami eğitim süresini aşmayacak şekilde uzatılabilir. Mezun olan öğrencilerin ikamet izinleri, mezuniyet tarihinde sona erer.

Türkiye’de örgün eğitim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almadan çalışma hakkına sahip değillerdir. Kısa dönem aile ikamet izni, çalışma izni sağlamaz; bu nedenle öğrencinin part-time veya tam zamanlı bir işte çalışabilmesi için ayrıca çalışma izni alması gerekmektedir. Çalışma izni alan öğrenciler, bu iznin geçerli olduğu süre boyunca öğrenci oturma izni almaları zorunlu değildir. Ancak, çalışma izni süresi sona erdiğinde veya uzatılmadığında, öğrenci oturma izni almaları gerekmektedir. Ön lisans ve lisans öğrencileri için çalışma izni, Türkiye’de bir yıl kısa dönem ikamet izni ile kaldıktan sonra verilirken, yüksek lisans ve üzeri eğitim seviyelerinde kısa dönem öğrenci ikamet izni olanlara çalışma izni verilmesi için bir yıl şartı aranmamaktadır. Çalışma izni başvuruları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmalıdır.

Bu Yazıyı Arkadaşlarınızla Paylaşın

Bu Sayfaya Yorum Yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Gönder
Sorunuz mu var?
Scan the code
Merhaba👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?