İletişime Geçin
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 34 ile 37 nci maddeleri arasında aile ikamet izni düzenlenmiştir. Bu duruma paralel olarak, Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 30 ila 34 üncü maddelerinde de aile ikamet izninin uygulanmasına ilişkin detaylar düzenlenmiştir.
Kanun’un 34. maddesi uyarınca;
Türk vatandaşlarının, 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamında olanların veya ikamet izinlerinden birine sahip olan yabancılar ile mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin;
a) Yabancı eşine,
b) Kendisinin veya eşinin ergin olmayan yabancı çocuğuna,
c) Kendisinin veya eşinin bağımlı yabancı çocuğuna,
aile ikamet izni düzenlenebilir.
Aile ikamet izninin şartları 35. maddede düzenlenmiş olup aile izni taleplerinde destekleyicinin yani eşin kanunda düzenlenmiş belirli kriterleri sağlaması öngörülmüştür.
Boşanma halinde ise aile ikamet izni gerekli şartlarında sağlanması durumunda kısa dönem ikamet iznine çevrilebilir. Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçiş yapmak isteyen eşin sağlaması gereken şartlar şunlardır:
- Türk vatandaşı ile evli yabancı en az 3 yıl evlilik birliği içerisinde aile ikamet izni ile Türkiye’de kalmış olmalıdır.
- Aile içi şiddet nedeniyle mağdur olduğunu mahkeme kararı ile ispat eden yabancıların en az 3 yıl aile ikamet izni ile kalmış olmaları şartı aranmamaktadır.
- Ülkemizde en az 3 yıl aile ikamet izni ile kalanların 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
- Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 20 gün içinde Göç İdaresine başvuru yapılarak Kısa Dönem İkamet İzni için gerekli şartlara ilişkin belgeler sunulmalıdır.